Tips från en bröllopsfotograf: Begränsa inte dina minnen till några få timmar

Som bröllopsfotograf får jag ofta förfrågningar om att fotografera själva vigseln samt porträttbilder under ett par-tre timmar. Det är såklart jättekul men jag skulle verkligen vilja slå ett slag för att fotografera hela – eller i alla fall – en större del av bröllopet. Det finns flera skäl till det som jag ser det:

  • Det är lika bra att börja med det självklara så att vi får det ur världen; Det är mer lönsamt för mig att fotografera ett helt bröllop än några timmar. Visserligen blir timtaxan lägre men jag fakturerar så klart hellre en hel dag än några timmar. Detta är dock inte det viktigaste av mina argument och ingenting du som kund ska bry dig så mycket om. Däremot tycker jag du ska fundera lite grann kring punkterna nedan.
  • Du får såklart fler bilder från fler olika moment av dagen
brollopsfotograf-sormland-gnesta-stockholm-capra-pedersen
  • Själva porträttbilderna kommer bli jättefina och ceremonibilderna likaså men jag tror att de bilder ni verkligen kommer minnas och bära med er i framtiden är några av de andra, mer spontana bilderna som tillkommer under resten av dagen.
  • Som bröllopsfotograf ser jag bröllopsdagen som en berättelse med en början och ett slut. En berättelse som gör sig utmärkt i ett album, ett bildspel eller bara i en fint sammansatt samling bilder på datorn. Ju fler moment och bilder vi har, desto bättre berättelse. (Ett lite enklare bildspel i stil med de som ligger här på hemsidan ingår i alla mina hel- och halvdagsbröllop).
  • Ni kommer känna er betydligt mer avslappnade och förberedda. I mina hel- och halvdagsfotograferingar ingår konsultation och pre-shoot där vi träffas, pratar och lär känna varandra lite. Då de flesta av oss är rätt ovana vid att bli fotograferade tränar vi lite på det också så att vi har det med oss på själva bröllopsdagen.
  • Det blir också en mer lugn och harmonisk start på bröllopsfotograferingen om man börjar lite soft med förberedelserna och inte kastar sig direkt in på porträttbilderna. Det blir rent generellt mer avslappnad också om man har lite tid på sig; jag som fotograf blir sas en del av dagen och inte en punkt på schemat. Om man ( som jag) eftersträvar ärliga och naturliga bilder är det ingen nackdel direkt.
  • Dessutom får vi större flexibilitet. Vi kan ta porträttbilder även vid tex solnedgången och inte enbart mitt på dagen när solen är som skarpast. Skulle det däremot regna kan vi förhoppningsvis hitta en lucka utan regn någon gång under dagen där vi kan ta porträttbilder eller andra mer uppstyrda utomhusbilder.

Det var några av orsakerna till varför man bör överväga att fotografera större delar av bröllopsdagen. Enligt mig såklart. Sedan förstår jag att det inte alltid är möjligt; det kan finnas både ekonomiska och praktiska skäl till det. Självklart ska jag då försöka hjälpa er ändå men fundera ändå igenom en extra gång om ni inte kan omdisponera en smula. Det kommer vara värt det!

Bilderna i detta inlägg är några av mina favoriter från Ellinor och Henriks bröllop. De skulle aldrig ha kommit till om jag bara fotograferade ceremoni och porträtt. Vill ni se ett bildspel från hela bröllopet hittar ni det här:

Stäng menyn