tips
Dina bröllopsbilder förtjänar att skrivas ut.
Bröllopsbilder du tycker om förtjänar bättre än att bli inlåsta i en dator. De förtjänar frihet. Att få dela sitt liv med ett papper värdig en bra bild. I en ram eller i en bok. Eller åtminstone i en liten låda tillsammans med andra bilder som du kan ta upp och bläddra bland lite då och då. Håller du med mig hjälper jag gärna till med utskrifter om du vill. Då det är lite av en djungel det där kommer här lite saker som kan vara bra att veta och /eller att tänka på. Alla bilder förutom den översta i detta inlägg är från www.hahnemuehle.com
Kvalitet
Ni kan beställa billiga utskrifter på nätet och betala kanske 25 kronor för en A4. Kvaliteten blir därefter och pappret är knappt värt att kallas papper – det påminner mer om plast. Känslan är obefintlig och efter några år på väggen har bilderna blekts. Sedan finns det ju bättre eller sämre såklart men har du en ambition för dina bröllopsbilder som sträcker sig en smula längre än att bara ha en fysiskt bild i plånboken är det en idé att undvika de billigaste leverantörerna.
Jag använder en högkvalitativ fotoskrivare från Canon och skriver enbart ut på fine-art papper från Hanhemuhle.
Skillnaden på det pappret och de från de billiga utskrifttjänsterna på nätet är enorm. Förutom ren kvalitetsskillnad är skillnaden i känsla som natt och dag. Det här är papper som helst inte ska gömmas bakom glas utan bara ramas som vilken tavla som helst. Precis det era bröllopsbilder förtjänar.
Papperstyper
Det första valet att göra är om man vill ha blankt eller matt papper. Här finns hela skalan från superblankt till helt matt. Vilket som är snyggast är en smakfråga, beroende på bilden som ska skrivas ut och vilken känsla man vill åt. Jag brukar dock aldrig använda de allra blankaste varianterna. Sedan kan man även välja mellan olika strukturer från helt slät till rätt ordentligt strukturerade papper. Vad man väljer här är även det en smaksak samt beroende på bild.
Nu förstår jag att det här med olika pappersvarianter inte är det du går och grunnar mest över på dagarna men det kan ju ändå vara bra att veta vilka möjligheter som finns. Har du ingen klar uppfattning om vad du vill ha hjälper jag såklart till med tips och råd. Eller om du vill – gör jag bara det som jag tycker bli snyggast. Till skillnad från nätleverantörerna gör jag provutskrifter innan jag printar ”skarpt”. Dels för att kolla vilket papper som funkar bäst om jag är osäker men också för att eventuellt kunna finjustera bildfilen innan den printas på riktigt.
Det finns en hel uppsjö papper att välja mellan och det är riktigt roligt att botanisera bland olika varianter och se hur slutresultatet skiljer sig åt beroende på vilket papper som använts. Jag har 8-10 varianter här på hyllorna framför mig men i 60-70% av alla fall brukar jag använda mig av någon av dessa:
Hahnemuhle Photo Rag:
Ett matt papper för högkvalitativa konsttryck. Den fina, mjuka ytan och klätt strukturerade ytan gör det här papperet mycket mångsidigt och det är idealiskt för utskrift av både svartvita och färgfotografier med imponerande bilddjup.
Hahnemuhle Photo Rag Baryta:
Ett halvblankt papper med lätt struktur som ger känslan av Baryta-papper från analoga laboratorier. Dess premiumformulering möjliggör en stor färgomfattning med hög bilddefinition och tredimensionellt färgdjup. Papprets unika glansiga, barytayta och vita toner gör sig perfekt till svartvita utskrifter och mättade färgbilder.
Storlek
Jag skriver ut på minst A4 men det finns ingenting som hindrar att jag skriver ut två bilder på samma A4. Så mycket mindre tycker jag nog inte att man ska ha. När du väljer storlek bör du fundera på var du vill ha bilderna samt om du vill ha dem i passepartout eller inte. Jag tycker personligen det är fint men ett annat alternativ som jag ofta använder är att inte skriva ut på hela pappret utan lämna en rätt bred kant ( se bilden högst upp). Jag gillar det skarpt (dessutom spar du in kostnaden för passepartout). Extra bra blir det med så här fint papper. Pris per A4 ( oavsett antal bilder på den) är 200. Pris för A3+ är 350kr. Så jo, det är dyrare än att köpa från de billigaste webtjänsterna men så mycket bättre och värt varenda krona. Sedan är 350 kr fortfarande riktigt billigt för en så pass stor tavla att hänga på väggen om du frågar mig.
Varianter
En liten variant som jag vill prata mig lite varm för – speciellt för bröllopsbilder – är Cotton Rag Deckle Edge. Samma matta Photo Rag som beskrivet här ovan men med “rivna” kanter. Skitsnyggt med rätt inramning – kanterna ska ju verkligen synas här.
Ja, det var lite om utskrifter och vad man kan tänka på och självklart gäller det ju inte enbart bröllopsbilder. Hoppas jag inte krånglade till det för mycket. Har du några som helst frågor och funderingar är det bara att du hör av dig.